Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Moja rodzina uwielbia serniki,ten wyjątkowo przypadł nam do smaku.Jednym słowem pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    25 dag masła lub margaryny
    4 żółtka
    2 łyżki śmietany 12 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
    1 szklanka cukru
    15 dag masła lub margaryny
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 budynie waniliowe na pół litra mleka każdy (bez cukru )
    2 całe jajka
    2 żółtka

    Pianka:
    4 białka
    pół szklanki cukru
    2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy,bez cukru )

    dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    1-2 łyżki bułki tartej
    mąka do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części.Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Nakłuć widelcem i oprószyć bułką tartą.
  • 2. Blaszkę z ciastem i pozostałe ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  • 3. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę ,stopniowo dodawać jajka i żółtka,dokładnie utrzeć,następnie dodać proszek do pieczenia,budynie w proszku i ser,wszystko dobrze utrzeć.
  • 4. Na ciasto wyłożyć masę serową.
  • 5. Brzoskwinie dokładnie odsączyć i pokroić na małe kawałki,następnie ułożyć na masie serowej.
  • 6. Białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.następnie wsypać budynie w proszku i dokładnie wymieszać.
  • 7. Na brzoskwinie wyłożyć piankę budyniową.Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce lub skubać małe kawałeczki na piankę budyniową.
  • Upieczony. 8. Ciasto piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
    Upieczone wystudzić.

Porady

Ser należy zmielić dwa lub trzy razy.Jeżeli używamy sera wiadereczku ,nie mielimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z brzoskwiniami i pianką

To może cię zainteresować