Moja rodzina uwielbia serniki,ten wyjątkowo przypadł nam do smaku.Jednym słowem pyszny.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
4 żółtka
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe na pół litra mleka każdy (bez cukru )
2 całe jajka
2 żółtka
Pianka:
4 białka
pół szklanki cukru
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy,bez cukru )
dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
1-2 łyżki bułki tartej
mąka do podsypania stolnicy
Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części.Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Nakłuć widelcem i oprószyć bułką tartą.
2.Blaszkę z ciastem i pozostałe ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
3.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę ,stopniowo dodawać jajka i żółtka,dokładnie utrzeć,następnie dodać proszek do pieczenia,budynie w proszku i ser,wszystko dobrze utrzeć.
4.Na ciasto wyłożyć masę serową.
5.Brzoskwinie dokładnie odsączyć i pokroić na małe kawałki,następnie ułożyć na masie serowej.
6.Białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.następnie wsypać budynie w proszku i dokładnie wymieszać.
7.Na brzoskwinie wyłożyć piankę budyniową.Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce lub skubać małe kawałeczki na piankę budyniową.
8.Ciasto piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone wystudzić.
Porady
Ser należy zmielić dwa lub trzy razy.Jeżeli używamy sera wiadereczku ,nie mielimy.
Komentarze