Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto wyrobić, podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na spód blachy o wym 26x38 cm, resztę schłodzić.
Twaróg zmielić 3-krotnie, masło utrzeć z cukrem dodając po j żółtku, białka odłożyć osobno .Dodać twaróg oraz mąkę i wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy, połowę pokroić na małe kawałki i dodać do masy serowej. Ja dodatkowo wlewam szklankę soku z brzoskwiń do masy serowej. Masę wymieszać i wylać na przygotowane w blasze ciasto. Na wierzchu układam resztę brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Odłożone białka ubijam z 1/2 szklanki cukru. Pianę wykładam na wierzch, a na to ścieram na tarce o dużych oczkach resztę ciasta pozostawionego w lodówce. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 160'C na jakąś godzinkę- godzinę dwadzieścia minut.
Komentarze