Sernik z brzoskwiniami

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karolina i Tomasz Kwiecińscy z Wrocławia od czasu do czasu opiekują się 5-letnim Filipem– synkiem znajomych. Filip uwielbia spędzać z nimi wolny czas.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 2,5 szkl. mąki
    ● 18 dag margaryny
    ● łyżka proszku do pieczenia
    ● 2 jajka
    ● żółtko
    ● cukier waniliowy
    ● 1/2 szkl. cukru
    Nadzienie serowe:
    ● 1 kg sera białego
    ● 2 jajka
    ● szkl. cukru
    ● żółtko
    ● budyń waniliowy w proszku
    Polewa kokosowa:
    ● 2 białka
    ● 1 szkl. cukru
    ● 20 dag wiórków kokosowych
    ● 20 dag margaryny
    ● puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy
    i starannie wyrabiamy.
    Ciastem wyklejamy wyłożoną
    papierem do pieczenia
    dużą prostokątną blachę.
  • 2. Ser rozkruszamy w palcach
    i łączymy z pozostałymi
    składnikami nadzienia. Wykładamy
    na ciasto.
  • 3. Brzoskwinie osączamy,
    kroimy wzdłuż na grube plasterki,
    układamy dość ciasno
    na serze.
  • 4. Robimy polewę kokosową:
    margarynę roztapiamy, z białek
    ubijamy pianę. Nie przyrywając
    ubijania, wsypujemy
    cukier i wiórki kokosowe,
    wlewamy gorącą margarynę.
    Mieszamy. Polewę wylewamy
    na brzoskwinie. Ciasto
    pieczemy godzinę w temperaturze
    180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować