Zawsze się udaje, nigdy nie opada i jest baaaaardzo wilgotny i pyszny. Kroić po całkowitym schłodzeniu. szczerze go polecam . Przepis kilka lat temu znalazłam w naszej gazetce Przyślij Przepis.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg sera półtłustego,
12 jajek,
50 dag cukru pudru,
cukier waniliowy 16 gram,
2 uzdatniacze ,,Sernix’’ dr. Oetkera (te są najlepsze),
2 szklanki mleka3%,
1 zapach smietankowy ew cytrynowy,
3 szklanki mąki,
250 gram masła extra,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 puszka brzoskwiń osączonych i pokrojonych dosyć drobno.
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć mąkę z proszkiem, 4 żółtkami, stopionym, letnim masłem, zagniesć ciasto i podzielić na 2 częsci, można do jednej dodać kakao. owinąć folią i włożyć do zamrażarki.
Ubić 8 jajek i 4 białka z odrobinką soli, dodając puder i wanilię. następnie dodawać zmielony ser i na zmianę : 2 szklanki mleka i 2 Sernixy.
Dodać aromat, cały czas miksując.
Dużą blachę o wym 24/40 natłuscić i oprószyć bułką tartą. na dno formy zetrzeć 1 częsć ciasta na grubych oczkach, wylać ser(będzie rzadki ale tak ma być), na ser wyłożyć pokrojone brzoskwinie i na wierzch zetrzeć drugą częsć ciasta. piec w rozgrzanym piekarniku 180st. na 2 grzałki ok. 1 godzina i 45 minut.
Komentarze