Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części 2/3 i 1/3.
Składniki na masę serową:
1 ½ kg zmielonego białego sera
1 ¼ szklanki cukru pudru ( daję 1 ½ szklanki, następnie kosztuję czy jest dość słodki, nie można też przesadzić, bo na wierzch ciasta idzie słodka pianka)
2 całe jajka
2 żółtka
1 kostka roztopionej margaryny
1 budyń śmietankowy (daję zawsze 2 budynie bez cukru)
1 łyżka maki ziemniaczanej (jak używacie gotowego sera z wiaderka, a masa serowa wydaje wam się za rzadka, to spokojnie można dać 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser z cukrem, jajkami, żółtkami, utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopioną i ochłodzoną margarynę, małymi porcjami, cały czas ucierając mikserem. Następnie wsypać budynie, mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz utrzeć z całością, a na koniec delikatnie wmieszać rodzynki.
Ponadto:
1 paczka rodzynek (sparzonych i osuszonych)
1 puszka brzoskwiń
Pianka z białek:
7 białek
½ szklanki zwykłego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier kryształ, nadal dobrze wymieszać mikserem, na koniec dać mąkę ziemniaczaną i delikatnie połączyć miksując.
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach (24 x 40 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłożyć większy kawałek ciasta (2/3), teraz wyłożyć masę serową, na masę układamy pokrojone w krążki brzoskwinie, na nie dajemy ubitą pianę z białek. Na całość układamy pozostałe ciasto (1/3), rwane w palcach na mniejsze kawałeczki.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C, 1godzinę i 10 minut. Jeśli ciasto nabrało już lekko brązowo złotego koloru, nakryć folią aluminiową i tak doczekać z ciastem do końcowego czasu wypieku (ja trzymałam ciasto ok. 1 godzinę 20 minut, następnie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam lekko drzwiczki i zostawiłam do ostygnięcia
Komentarze