SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

0 (0 ocen)

PRZEPYSZNY

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej
    5 żółtek
    3 czubate łyżki zwykłego cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 margaryna (250 g)

    Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części 2/3 i 1/3.

    Składniki na masę serową:
    1 ½ kg zmielonego białego sera
    1 ¼ szklanki cukru pudru ( daję 1 ½ szklanki, następnie kosztuję czy jest dość słodki, nie można też przesadzić, bo na wierzch ciasta idzie słodka pianka)
    2 całe jajka
    2 żółtka
    1 kostka roztopionej margaryny
    1 budyń śmietankowy (daję zawsze 2 budynie bez cukru)
    1 łyżka maki ziemniaczanej (jak używacie gotowego sera z wiaderka, a masa serowa wydaje wam się za rzadka, to spokojnie można dać 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser z cukrem, jajkami, żółtkami, utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopioną i ochłodzoną margarynę, małymi porcjami, cały czas ucierając mikserem. Następnie wsypać budynie, mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz utrzeć z całością, a na koniec delikatnie wmieszać rodzynki.

    Ponadto:
    1 paczka rodzynek (sparzonych i osuszonych)
    1 puszka brzoskwiń

    Pianka z białek:
    7 białek
    ½ szklanki zwykłego cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier kryształ, nadal dobrze wymieszać mikserem, na koniec dać mąkę ziemniaczaną i delikatnie połączyć miksując.

    Wykonanie:

    Blaszkę o wymiarach (24 x 40 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłożyć większy kawałek ciasta (2/3), teraz wyłożyć masę serową, na masę układamy pokrojone w krążki brzoskwinie, na nie dajemy ubitą pianę z białek. Na całość układamy pozostałe ciasto (1/3), rwane w palcach na mniejsze kawałeczki.

    Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C, 1godzinę i 10 minut. Jeśli ciasto nabrało już lekko brązowo złotego koloru, nakryć folią aluminiową i tak doczekać z ciastem do końcowego czasu wypieku (ja trzymałam ciasto ok. 1 godzinę 20 minut, następnie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam lekko drzwiczki i zostawiłam do ostygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować