Sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ,a zarazem orzeźwiające ciasto,które można podać latem jak i w chłodne zimowe dni.

  • 60 min

Składniki:

  • Na spód:
    * 200 g herbatników
    * 100 g masła
    Na masę serową:
    * 1 kg sera mielonego
    * żelatyna na litr płynu (czytać na opakowaniu)
    * 6-8 łyżek cukru
    * 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
    Na masę brzoskwiniową:
    * 2 duże puszki brzoskwiń
    * 2 galaretki brzoskwiniowe
    Dodatkowo:
    * pół opakowania galaretki brzoskwiniowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować . Dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Spód dużej tortownicy (o średnicy 28 cm) lub prostokatnej blaszki (25 x 25cm) wyłożyć masą ciasteczkową i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

    Brzoskwinie wyjąć z puszek i odsączyć .
    Trzy lub cztery połówki brzoskwiń pokroić w kostkę.

    Do miski przełożyć ser i wsypać cukier. Dobrze wszystko wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i znowu przemieszać.
    Żelatynę rozpuścić na małym ogniu.Użyć jej tyle, ile potrzeba na 1000 ml płynu (czytać na opakowaniu).
    Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę sera, dobrze wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodać do reszty masy. Dobrze wszystko wymieszać trzepaczką lub mikserem. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki by stężała.

    Teraz przygotować masę brzoskwiniową. Resztę odsączonych z zalewy brzoskwiń zmiksować w blenderze lub przy pomocy miksera i nasadki z nożykiem.
    Zagotować 300 ml wody (nie więcej) i w niej rozpuścić 2 opakowania galaretki. Dobrze wymieszać, by nie porobiły się grudki. Gdy galaretka nieco ostygnie, można ją powoli wlać do masy owocowej. Wszystko dobrze wymieszać. Powstałą w ten sposób masę brzoskwiniową przełożyć delikatnie na stężałą już masę serową.
    Całość znów wstawić do lodówki, aż masa brzoskwiniowa stężeje.

    Na koniec rozpuścić pół opakowania galaretki (najlepiej brzoskwiniowej) w 200 ml gorącej wody. Gdy galaretka przestygnie, wylać ją na masę brzoskwiniową. Wstawić znowu do lodówki.

Porady

Przed samym podaniem można udekorować bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować