sernik z białej czekolady...

4.5 (164 ocen)

dla zwolenników białej czekolady :)

Składniki:

  • Na spód:

    100 g mielonych migdałów
    250 g mąki
    200 g chłodnego masła
    1 żółtko
    100 g cukru trzcinowego

    masa serowa:

    1 kg twarogu śmietankowego
    40 dag białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ostudzonej
    200 g cukru
    5 jajek
    100 ml mleka
    1 laska wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik z białej czekolady... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko i ciasto owinąć folią spożywczą. Chłodzić około 1,5 godziny.
  • 2. Po tym czasie wcisnąć ciasto w formę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc wysokie na 2 cm boki. Ewentualnie można ciasto rozwałkować pomiędzy folią przezroczystą i przenieść do tortownicy rozwałkowane.
  • 3. Piec 20 minut przykryte papierem do pieczenia w 160 stopniach. Po tym czasie papier zdjąć i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić.
  • 4. Twaróg zmiksować z mlekiem, cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać czekoladę, wciąż ubijając.
  • 5. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka ubijać jeszcze chwilę. Masę jajeczną wlać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  • 6. Przelać na schłodzony spód i piec około 50-60 minut w 170 stopniach. Środek sernika nie musi być ścięty.
  • 7. Po upieczeniu studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzić w lodówce, minimum 3 godziny, ale najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować