Sernik z białą czekoladą i jagodami

4.99 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 15 min

Czekoladowy herbatnikowy spód bardzo pasuje do serowej masy. Również wizualnie.

  • 15 min

Składniki:

  • Herbatnikowy spód:

    200 g herbatników czekoladowych (użyłam Petit Beurre od Jutrzenki)
    50 g gorzkiej czekolady
    50 g masła
    1 łyżka cukru
    1 łyżka kakao

    Masa twarogowa:

    500 g twarogu półtłustego w kostce
    500 g twarogu sernikowego z wiaderka
    3 tabliczki białej czekolady
    2 łyżki cukru
    2 białka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    jagody (mrożone)
Wystaw ocenę:

4.99 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z białą czekoladą i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie rozkrusz herbatniki. Najlepiej malakserem bo są bardzo twarde. Połącz je z rozpuszczonym masłem, czekoladą, cukrem i kakao. Otrzymaną masą wyłóż tortownicę. Mocno dociśnij i umieść w lodówce do stwardnienia.
  • 2. Twaróg w kostce rozdrobnij blenderem lub malakserem. Dodaj serek wiaderkowy, cukier, białka, mąkę i rozpuszczoną białą czekoladę. Przelej na ciasteczkowy spód. Wyłóż część jagód. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, od razu zmniejszając temperaturę do 120 stopni. Piecz ok. 70 min. Podawaj po schłodzeniu, najlepiej na drugi dzień, z dodatkową porcją jagód.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować