Wspaniały sernik z białą czekoladą, delikatny, miękki o ciekawym smaku.
2 godz.
Składniki:
Składniki:
(na blaszkę 24 cm)
1 kg sera sernikowego w wiaderku
240 g sera pełnotłustego Philadelfia
400 ml śmietany kremówki
200 g białej czekolady
6 jaj
1 szklanka cukru pudru
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
słoiczek dżemu wiśniowego
50 g białej czekolady
Sernik z białą czekoladą i dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy), dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy aż czekolada rozpuści się. Ser mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach, dodajemy cukry i odrobinę soli. Wlewamy wystudzoną śmietankę z czekoladą, mieszamy.
Sernik pieczemy w 160 stopniach przez 80 – 100 minut.
Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wkładamy do lodówki i schładzamy przez 2 godzimy.
Dżem podgrzewamy, studzimy, smarujemy wierzch przestudzonego sernika, dekorujemy rozpuszczoną (w kąpieli wodnej) białą czekoladą.
Sernik wkłdamy do lodówki na 2 godziny.
SAMCZNEGO.
Komentarze