Sernik z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Sernik ten jest delikatny i kremowy w smaku poprzez dodanie do masy sernikowej białej czekolady. Trzeba go upiec, żeby przekonać się, że brakuje mu bardzo niewiele do miana sernika idealnego.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Masa sernikowa:
    1kg sera twarogowego z wiaderka** lub zmielonego twarogu
    50ml śmietanki kremówki 30/36%
    3 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    16g cukru wanilinowego
    2 łyżki cukru
    2 tabliczki białej czekolady (stopionej)
    ** ser z wiaderka najlepiej 100% z mleka bez sztucznych dodatków

    Spód:
    1 szklanka mąki
    70g masła/margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    1 jajko

    Krem z białej czekolady:
    200ml śmietanki kremówki 30/36% (to, co zostanie po dodaniu do masy sernikowej)
    100g białej czekolady wcześniej stopionej (jedna tabliczka)
    śmietan-fix

    Dekoracja:
    maliny+ białe michałki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed pieczeniem spodu stopić czekoladę nad parą wodną i odstawić do wystygnięcia.
    Składniki na spód zagnieść w kulę i schować do lodówi lub zamrażalnika na ok.20 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno tortownicy; nakłuć widelcem i piec ok.20-30 min w temperaturze 180 stopni. Okolo 5-10 minut przed końcem pieczenia spodu przygotować masę sernikową. Do twarogu dodać śmietanę kremówkę, mąkę i cukier-zmiksować, ciągle miksując dodać czekoladę i kolejno po jednym jajku. Wylać na wcześniej upieczony spód i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez godzinę. Sernik zostawić w zamkniętym piekarniku przez koleją godzinę, wyciągnąć i schłodzić.
    Przed wykonaniem kremu, czekoladę około 30 min. wcześniej roztopić. Śmietanę wraz z czekoladą ubijać, a pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Wyłożyć na wystudzony sernik i dowolnie udekorować np. malinami i białymi michałkami. Schłodzić w lodówce. Gotowe :)

Porady

1.Sernik nie pęknie, jeśli piecze się go dłużej, ale w niższej temperaturze. Składniki na masę sernikową powinny być miksowane tylko do czasu ich połączenia, ponieważ zbyt długie miksowanie może spowodować napowietrzenie masy, co może być przyczyną pęknięcia sernika po upieczeniu. Dodatkowo wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2. Jeśli w jakiś sposób dojdzie do zważenie się roztopionej czekolady przed ubiciem jej ze śmietaną kremówką, nie powinno spowodować tego, iż krem do dekoracji nie będzie gładki. 3. Sernik można również oprószyć cukrem pudrem lub udekorować w dowolny sposób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować