Sernik z bezą

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Sernik z bezą pyszny,puszysty, rozpływający się w ustach, polecam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto::
    1 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125g margaryny
    1 całe jajko

    Masa serowa:
    0,5kg sera mielonego z wiaderka
    0,5 szklanki cukru
    125g masła roślinnego
    3 żółtka
    1 budyń śmietankowy
    1 olejek rumowy

    Beza:
    5 białek
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
  • ciasto 2. Tortownicę wysmarować tłuszczem,wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na tortownicę.
  • masa serowa 3. Masa serowa:
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i budyń śmietankowy. Ser biały dodawać porcjami, cały czas ucierając masę serową, na samym końcu dodać olejek. Piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C.
  • sernik z bezą 4. Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i 1 łyżkę octu. Pianę wyłożyć na masę serową po 60 minutach pieczenia i jeszcze z pianą włożyć na 10 minut do piekarnika aby się zarumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować