Sernik z ananasem- u mnie pod hasłem "sernik mamy"- stary wypróbowany przepis i mimo wszystko łatwy.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka palmy
3 łyżki cukru
4 żółtka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa
500g sera mielonego ( u mnie z wiaderka, ale może być i zwykły twaróg)
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 puszka ananasa w plastrach
sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo
4 białka
1/2 szklanki cukru
Sernik z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewam razem z proszkiem przez sito.
Dodaję resztę składników i szybko wyrabiam ciasto- na początku można hakami robota kuchennymi, potem już łączymy w całość ręcznie.
Odkrawam 1/4 ciasta, wkładam ją do woreczka i do lodówki. Mocno schładzam.
Resztę ciasta wykładam na nasmarowaną blaszkę.
masa serowa.
Masa serowa:
Jeżeli mam zwykły twaróg to mielę go dwukrotnie.
Do sera dodaję jajko, budyń w proszku, cukier i miękkie masło dokładnie ucieram.
Wykładam na surowe ciasto.
Na masie serowej układam odsączone owoce.
Z białek ubijam sztywną pianę, dodaje cukier i jeszcze chwilę razem ubijam.
Wykładam na ser.
Na górę ścieram na tarce do warzyw schłodzone ciasto.
Wkładam do piekarnika nagrzanym do 160st i piekę przez około 40 minut.
Po tym czasie podnoszę temperaturę do 200stopni i dopiekam jeszcze 20 minut.
Komentarze