Sernik wykwintny

4.49 (146 ocen)

Pyszny, jedwabisty, rozpływający się w ustach sernik, na delikatnym spodzie o cynamonowej nucie

Składniki:

  • 6 jajek
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 szklanki cukru
    900g kwaśnej śmietany
    1 kg kremowego serka
    1 łyżka roztopionego masła
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki brązowego cukru
    2/3 pokruszonych ciasteczek-najlepiej graham
    1 szklanka prażonych migdałów

Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik wykwintny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obłóż szczelnie z zewnątrz tortownicę podwójną warstwą folii aluminiowej.
  • 2. Drobno rozdrobnij migdały, ciasteczka, brązowy cukier i cynamon w blenderze. Dodaj masło, zmiksuj przez chwilę aż powstanie mokra kruszonka.
  • 3. Wyłóż masę migdałową na dno formy do pieczenia. Podpiecz spód ciasta w 180 stopniach aż zesztywnieje i zacznie brązowieć (ok. 12 minut). Ostudź.
  • 4. Przy pomocy miksera ubij kremowy serek z kwaśną śmietaną i cukrem aż powstanie gładka masa.Dodaj wanilię i miksuj dalej dodając po jednym jajku. Rozsmaruj masę serową na spodzie ciasta w formie
  • 5. Włóż formę do pieczenia z sernikiem do większej formy lub do naczynia żaroodpornego. Wlej do większej formy wodę na połowę wysokości mniejszej formy.
  • 6. Piecz 1godzinę w 190 stopniach. Bo upieczeniu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika. Nie wyciągaj ciasta!! Pozostaw do momentu aż ostygnie (wtedy ciasto nie pęka)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wykwintny sernik

4.49 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wykwintny królewiec

To może cię zainteresować