Sernik wykwintny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obłóż szczelnie z zewnątrz tortownicę podwójną warstwą folii aluminiowej.
2.Drobno rozdrobnij migdały, ciasteczka, brązowy cukier i cynamon w blenderze. Dodaj masło, zmiksuj przez chwilę aż powstanie mokra kruszonka.
3.Wyłóż masę migdałową na dno formy do pieczenia. Podpiecz spód ciasta w 180 stopniach aż zesztywnieje i zacznie brązowieć (ok. 12 minut). Ostudź.
4.Przy pomocy miksera ubij kremowy serek z kwaśną śmietaną i cukrem aż powstanie gładka masa.Dodaj wanilię i miksuj dalej dodając po jednym jajku. Rozsmaruj masę serową na spodzie ciasta w formie
5.Włóż formę do pieczenia z sernikiem do większej formy lub do naczynia żaroodpornego. Wlej do większej formy wodę na połowę wysokości mniejszej formy.
6.Piecz 1godzinę w 190 stopniach. Bo upieczeniu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika. Nie wyciągaj ciasta!! Pozostaw do momentu aż ostygnie (wtedy ciasto nie pęka)
Komentarze