Sernik wielkanocny z nutą cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z półtoraj szklanki mąki,100g margaryny,2 żółtek,3 łyżek cukru,1 łyżeczki proszku do pieczenia i op. cukru waniliowego zagnieść elastyczne ciasto,zrobić kulę i włożyć go do lodówki na 30min. Włączyć piekarnik na 170C
Po tym czasie,rozwałkować ciasto i wyłożyc nim formę( o średn. ok.35cm) - dno i boki.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec 10min.Ostudzić.
2.Rodzynki zalać wrządkiem i odstawić na 5min.,by spęczniały.150 g margaryny utrzeć z pozostałym cukrem i żółtkami na puszysta mase,dodać ser,budyń w proszku,sok i skórkę z cytryny,odsączone i wysuszone rodzynki.Z połowy cytryny usunać błonki,filety pokroić na drobne kawałki - dodać do masy i wszystko dokładnie wymieszac.Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli - lśniącą pianę wyłożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać,by wszystko połączyło się.Zwiększyć temperaturę w piekarniku na 180C.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60min.Podchylić piec,by ostygł powoli.
3.Czekoladę połamać na małe kawałki,włożyć do rondelka,dodać masło i rozpuścić na wolnym ogniu,ciągle mieszając,wystudzić.Ostudzony sernik opruszyć cukrem-pudrem,półpłynną czekoladą wylewać finezyjne półkoła.Migdałowe płatki podsuszyć na patelni 6-8min. i posypać nimi górę sernika.
SMACZNEGO!!
Komentarze