Sernik Wielkanocny z nutą cytrynowa

4.5 (149 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszny serniczek,bez którego nie wyobrażam sobię świat Wielkanoćnych!Pyszny,słodki i orzezwiający,dzięki cytrynowemu smaku!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1.5 szklanki
    - margaryna: 350 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - proszek do piecznia: 1 łyżeczka
    - cukeir waniliowy/opakowanie: 1 sztuka
    - ser twarogowy trzykrotnie zmielony: 1 kilogram
    - jajka: 6 sztuk
    - budyń śmietankowy/opakowanie: 1 sztuka
    - rodzynki: 100 gramów
    - skórka otarta z cytryny: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - pół cytryny: 1 sztuka
    - czekolada czarna: 1 sztuka
    - masło: 3 łyżki
    - cukier-puder: 3 łyżki
    - płatki migdałowe: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik wielkanocny z nutą cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche 1. Z półtoraj szklanki mąki,100g margaryny,2 żółtek,3 łyżek cukru,1 łyżeczki proszku do pieczenia i op. cukru waniliowego zagnieść elastyczne ciasto,zrobić kulę i włożyć go do lodówki na 30min. Włączyć piekarnik na 170C
    Po tym czasie,rozwałkować ciasto i wyłożyc nim formę( o średn. ok.35cm) - dno i boki.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec 10min.Ostudzić.
  • 2. Rodzynki zalać wrządkiem i odstawić na 5min.,by spęczniały.150 g margaryny utrzeć z pozostałym cukrem i żółtkami na puszysta mase,dodać ser,budyń w proszku,sok i skórkę z cytryny,odsączone i wysuszone rodzynki.Z połowy cytryny usunać błonki,filety pokroić na drobne kawałki - dodać do masy i wszystko dokładnie wymieszac.Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli - lśniącą pianę wyłożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać,by wszystko połączyło się.Zwiększyć temperaturę w piekarniku na 180C.
    Masę serową wyłożyć na podpieczony spód,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60min.Podchylić piec,by ostygł powoli.
  • Sernik z cytrynową nótą 3. Czekoladę połamać na małe kawałki,włożyć do rondelka,dodać masło i rozpuścić na wolnym ogniu,ciągle mieszając,wystudzić.Ostudzony sernik opruszyć cukrem-pudrem,półpłynną czekoladą wylewać finezyjne półkoła.Migdałowe płatki podsuszyć na patelni 6-8min. i posypać nimi górę sernika.
    SMACZNEGO!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować