Sernik wiejski

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam piec ciasta .Ten sernik z wiejskiego twarogu smakuje wspaniale i pięknie się prezentuje na stole.Doskonały na każdą okazje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg twarogu wiejskiego
    1 szklanka cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    5 jajek
    7 łyżek budyniu waniliowego
    350 g margaryny
    2 szklanka mąki krupczatki
    1 łyżka śmietany
    3/4 szklanki cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    do 2 szklanek mąki ścieramy na tarce na grubych oczkach 150 g margaryny ,następnie dodajemy 1 żółtko i 3/4 szklanki cukru. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników.Gotowe ciasto wykładamy równo na blachę wysmarowaną margaryną.
  • 2. Masa twarogowa:
    twaróg mielimy trzykrotnie. 200 g miękkiej margaryny ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i aromatem waniliowym. Gdy masa zbieleje dodajemy porcjami twaróg i mieszamy. Do masy twarogowej przesiewamy budyń. Na koniec ubijamy białka na sztywno ,dodajemy do masy delikatnie mieszając.
  • 3. Masę twarogową przekładamy na kruche ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok 1 godziny,15 minut

Porady

Po wystygnięciu sernik można polukrować bądz polać czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować