Sernik wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
do 2 szklanek mąki ścieramy na tarce na grubych oczkach 150 g margaryny ,następnie dodajemy 1 żółtko i 3/4 szklanki cukru. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników.Gotowe ciasto wykładamy równo na blachę wysmarowaną margaryną.
2.Masa twarogowa:
twaróg mielimy trzykrotnie. 200 g miękkiej margaryny ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i aromatem waniliowym. Gdy masa zbieleje dodajemy porcjami twaróg i mieszamy. Do masy twarogowej przesiewamy budyń. Na koniec ubijamy białka na sztywno ,dodajemy do masy delikatnie mieszając.
3.Masę twarogową przekładamy na kruche ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok 1 godziny,15 minut
Porady
Po wystygnięciu sernik można polukrować bądz polać czekoladą
Komentarze