Sernik wiedeński z polewą czekoladową.

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Wiedeński, puszysty i bardzo smakowity, spróbujcie sami bo warto.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg chudego twarogu
    8 czubatych łyżek cukru
    6 płaskich łyżek masła lub margaryny
    4 jaja
    6 łyżek kaszy manny
    4 łyżki mleka
    1 torebka cukru waniliowego
    2 cytryny
    szczypta soli
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    polewa czekoladowa może być gotowa
    orzeszki ziemne - siekane do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik wiedeński z polewą czekoladową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
    Dodawać po jednym żółtku i razem ucierać.
    Cytryny otrzeć ze skórki i wycisnąć sok z 1 cytryny.
    Twaróg zemleć przez maszynkę i dodać do niego mleko, kaszę mannę, sok oraz otartą skórkę z cytryny.
    Ubić na sztywno białka i wyłożyć na masę twarogową.
    Bardzo delikatnie wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
    Wyłożyć przygotowaną masę do formy, wyrównać powierzchnię.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 45 minut.
    Jeśli nie chcemy aby wierzch sernika za bardzo się zrumienił należy po 30 minutach przykryć ciasto pergaminem.
    Upieczony sernik pozostawić na ok. 10 minut w formie.
    Wyjąć sernik z tortownicy i polać polewa czekoladową oraz posypać orzeszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować