Sernik wiedeński z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Ciasteczka pokruszyć na miazgę, dodać roztopione margarynę (50 g) oraz cukier waniliowy,wymieszać i wyłożyć na dno natłuszczonej uprzednio blaszki (24x24cm) lub tortownicy.
2.MASA SEROWA: Ser zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,
partiami dodawać ser na przemian z miękkim masłem.
Do masy serowej dodać budyń, cukier wanilinowy oraz ziarenka ze świeżej wanilii.
Białka utrzeć na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Piec w temp. 170 st. około 1 godziny (gdy sernik będzie się za bardzo rumienił przykryć górę folią aluminiową).
Po godzinie wyłączyć piekarnik i studzić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach.
3.MASA KAJMAKOWA: Masło dobrze utrzeć lub zmiksować, dodać masę kajmakową i zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Na wystudzony całkowicie sernik nakładamy masę kajmakową,
smarując jednocześnie boki sernika.
4.Wkładamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy migdały do dekoracji:
Migdały wrzucamy do rondla i zalewamy wrzątkiem, po 5-10 minutach wylewamy wodę
i ściągamy skórkę z migdałów, następnie dzielimy na połówki.
Wyjmujemy sernik z lodówki i dekorujemy według upodobań.
Komentarze