SERNIK WIEDEŃSKI Z MASĄ KAJMAKOWĄ

5 (144 ocen)

  • 30 min

Delikatny serniczek pokryty uwielbianą masą kajmakową

  • 30 min

Składniki:

  • SPÓD:

    50 g margaryny Kasia

    150 g kruchych ciasteczek

    1 cukier waniliowy

    MASA SEROWA:

    125g masła miękkiego

    1 kg sera białego tłustego, 3 krotnie zmielonego (ja tym razem dałam z wiaderka bo taki miałam)

    6 jajek (białka oddzielnie od żółtek)

    1 szklanka cukru

    1 budyń śmietankowy

    cukier waniliowy

    ziarenka z 1 świeżej laski wanilii

    MASA KAJMAKOWA

    1 puszka masy kajmakowej

    1 kostka masła

    DODATKOWO:

    migdały, wiśnie, polewa czekoladowa, pisak spożywczy
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik wiedeński z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Ciasteczka pokruszyć na miazgę, dodać roztopione margarynę (50 g) oraz cukier waniliowy,wymieszać i wyłożyć na dno natłuszczonej uprzednio blaszki (24x24cm) lub tortownicy.
  • 2. MASA SEROWA: Ser zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,

    partiami dodawać ser na przemian z miękkim masłem.

    Do masy serowej dodać budyń, cukier wanilinowy oraz ziarenka ze świeżej wanilii.

    Białka utrzeć na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.

    Piec w temp. 170 st. około 1 godziny (gdy sernik będzie się za bardzo rumienił przykryć górę folią aluminiową).

    Po godzinie wyłączyć piekarnik i studzić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • SERNIK WIEDEŃSKI Z MASĄ KAJMAKOWĄ 3. MASA KAJMAKOWA: Masło dobrze utrzeć lub zmiksować, dodać masę kajmakową i zmiksować mikserem na jednolitą masę.

    Na wystudzony całkowicie sernik nakładamy masę kajmakową,

    smarując jednocześnie boki sernika.
  • SERNIK WIEDEŃSKI Z MASĄ KAJMAKOWĄ 4. Wkładamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy migdały do dekoracji:

    Migdały wrzucamy do rondla i zalewamy wrzątkiem, po 5-10 minutach wylewamy wodę

    i ściągamy skórkę z migdałów, następnie dzielimy na połówki.

    Wyjmujemy sernik z lodówki i dekorujemy według upodobań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować