Sernik wiedeński z mandarynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Jeden z moich ulubionych wiedeńskich serników o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku, wzbogacony soczystymi mandarynkami i pyszną polewą z białej czekolady całość zwieńczona płatkami migdałowymi to idealny wypiek na różne okazje w tym świąteczne.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Tortownica o wym 26 cm
    Ciasto:
    20 dag mąki pszennej
    13 dag masła
    8 dag cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
    1 puszka mandarynek (314 ml)
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    50 g białej czekolady
    1 budyń śmietankowy
    1/2 szklanki śmietany słodkiej 18%
    1 łyżka soku z cytryny

    Polewa z białej czekolady:
    1 tabliczka białej czekolady
    50 g masła
    2 łyżki mleka
    100 g cukru pudru
    30 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik wiedeński z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone na płatki zimne masło i mieszadłem do ciasta kruchego łączymy składniki, na koniec szybko zagniatamy ręką, wylepiamy dno wyłożonej pergaminem tortownicy.
  • 2. Masa serowa: Twaróg mielony miksujemy z cukrem i żółtkami, białka jaj ubijamy osobno na sztywno, do masy serowej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, wlewamy słodką śmietanę,sok z cytryny, wsypujemy budyń i delikatnie miksujemy, na koniec dodajemy pianę z białek mieszamy mikserem na najniższych obrotach, lub łyżką
  • 3. Połowę masy serowej wlewamy na kruche ciasto, układamy osączone wcześniej na sicie mandarynki, przykrywamy resztą masy serowej.
  • 4. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temp 175*c. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

  • 5. Polewa: Białą czekoladę łamiemy na kawałki zalewamy mlekiem dodajemy masło i roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na blat dodajemy pulchny cukier puder i miksujemy całość mikserem aż polewa będzie jednolita.Polewamy ostudzony sernik, posypujemy płatkami migdałowymi. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować