Sernik wiedeński (bezglutenowy)

4.5 (197 ocen)

Byłam zachwycona tym sernikiem. Był bardzo puszysty, przepyszny i zniknął w mgnieniu oka.

Składniki:

  • na blaszkę o średnicy 24 cm
    - 1 kg sera do sernika lub twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
    - 6 jajek
    - 110 g masła klarowanego
    - 200 g fruktozy (ewentualnie zwykłego cukru)
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki owsianej
    - sok z cytryny
    - bakalie - rodzynki i skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik wiedeński (bezglutenowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy masło z fruktozą. Dodajemy pojedynczo jajka, przy czym po każdym dodaniu miksujemy.
  • 2. Po dodaniu jajek stopniowo dodajemy ser, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę owsianą oraz sok z cytryny, cały czas miksując. Na zakończenie dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy masę.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Po włożeniu ciasta do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy serniczek przez 1,5 godziny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować