Sernik wiedeński

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wilgotny sernik z rodzynkami

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 kg sera twarogowego
    - 10 dag rodzynek
    - 8 jajek
    - 30 dag cukru
    - 15 dag masła
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - opakowanie cukru waniliowego
    - aromat migdałowy do smaku

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser przepuścić przez maszynkę.Rodzynki namoczyć we wrzątku gdy napęcznieją - osączyć. Jajka umyć wybić oddzielić żółtka.Utrzeć żółtka z cukrem i masłem na jednolitą masę.Dalej ucierając dodawać porcjami ser, mąkę ziemniaczaną cukier waniliowy i esencję migdałową. Białka ubić na sztywną pianę połączyć z masą serową, dodać rodzynki i delikatnie wymieszać. Blaszkę posmarować tłuszczem wylać masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 min w temp. 180. Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową albo lukrem

Komentarze

Podobne przepisy