Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę nasmaruj masłem, spód wysyp bułką tartą. Mąkę wysyp na blat, dodaj masło i siekaj razem, aż powstaną małe grudki. Dodaj dwa żółtka i śmietanę, szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i wstaw na godzinę do
lodówki. Pół ciasta wyłóż na blaszcze , ponakłówać widelcem.. Podpiecz je 10 min. W piekarniku w temp. 200 stopni C.
2.Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj 10 żółtek i cukier. Z wanilii wyjmij rdzeń i dodaj do masy. Dalej ucierając dokładaj po łyżce sera. Wsyp kaszę dodaj szczyptę soli. Ucieraj, by sernik był gładki. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, porcjami dodawaj ją do sernika. Delikatnie mieszając.
Dorzuć oprószone mąką rodzynki i skórę pomarańczową. Ponownie wymieszaj.
3.Masę serową wylej na podpieczony spód. Z drugiej połowy ciasta uformuj wałkiem cienki placek, wyłóż go na wierzch sernika. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temperaturze 175 stopni C. Wyjmij blachę z ciastem, posyp je cukrem pudrem, albo można polać rozpuszczoną czekoladą w torebkach.
Komentarze