Sernik Wiedeński

4.5 (189 ocen)

Wyśmienita uczta dla smakoszy. smak prawdziwego sernika .

Składniki:

  • szklanka mąki
    10 jajek
    kostka masła
    2 żółtka
    3 łyżki śmietany
    1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
    40 dag cukru pudru
    30 dag masła
    3 łyżki kaszy manny
    5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    10 dag rodzynek
    rdzeń z laski wanilii
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę nasmaruj masłem, spód wysyp bułką tartą. Mąkę wysyp na blat, dodaj masło i siekaj razem, aż powstaną małe grudki. Dodaj dwa żółtka i śmietanę, szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i wstaw na godzinę do
    lodówki. Pół ciasta wyłóż na blaszcze , ponakłówać widelcem.. Podpiecz je 10 min. W piekarniku w temp. 200 stopni C.
  • 2. Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj 10 żółtek i cukier. Z wanilii wyjmij rdzeń i dodaj do masy. Dalej ucierając dokładaj po łyżce sera. Wsyp kaszę dodaj szczyptę soli. Ucieraj, by sernik był gładki. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, porcjami dodawaj ją do sernika. Delikatnie mieszając.
    Dorzuć oprószone mąką rodzynki i skórę pomarańczową. Ponownie wymieszaj.
  • 3. Masę serową wylej na podpieczony spód. Z drugiej połowy ciasta uformuj wałkiem cienki placek, wyłóż go na wierzch sernika. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temperaturze 175 stopni C. Wyjmij blachę z ciastem, posyp je cukrem pudrem, albo można polać rozpuszczoną czekoladą w torebkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować