Sernik WENUS

4.49 (156 ocen)

Znakomity, puszysty serniczek! Rozpływa się w ustach i pięknie wygląda.

Składniki:

  • biszkopt: 7 jajek, 1 szklanka cukru, 1/2szklanki mąki pszennej, 1/2szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa serowa: 40 dag sera białego, 1/2 litra śmietany 30%, 1/2 szklanki cukru pudru, 1śmietana "Śnieżka", 2 galaretki cytrynowe
    kokos: 10dag wiórek kokosowych, 2łyżki cukru, 2łyżki masła
    dodatkowo słoik dżemu morelowego.
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik wenus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Mieszamy z żółtkami. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia . Delikatnie dodajemy do masy i mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy (25x40) Pieczemy ok. 30-40min 180st.
    2.Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w 1/2litra wody, odstawiamy do czasu gdy zaczną gęstnieć. Ser mielimy co najmniej dwa razy. Śmietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy ser. Ciągle miksując wsypujemy Śnieżkę. Na koniec dodajemy gęstniejące galaretki i mieszamy.
    3.kokos: Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki kokosowe i smażymy na złoty kolor.
    4.Biszkopt przekrawamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy masę serową, przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy dżemem morelowym, dżem posypujemy usmażonym kokosem. Wstawiamy na 2-3godz do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować