sernik warszawski

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Jest prosty w wykonaniu i wspaniały w smaku.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto 15 dag margaryny, 30 dag mąki,15 dag cukru,2 żółtka,2 łyżki kakao,łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa serowa;
    50 dag twarogu,20 dag cukru pudru,10 dag masła,2 żółtka,4 białka,2 łyżki mąki ziemniaczanej,rodzynki,usmażona skórka z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik warszawski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, znowu zagnieść i wstawić na dwie godz do lodówki. Zemleć twaróg. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po jednymżółtku,po łyżce twarogui mąki ziemniaczanej.Delikatnie wymieszać z posiekaną skórką pomarańczowąi piana z białek. Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą zetrzeć na tarce pół porcji jasnego i ciemnego ciasta. Na ciasto wylać masę serową,na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić sernik do średnio nagrzanegopiekarnika i piec ok. godz, nie otwierając piekarnika w czasie pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować