Ciasto 15 dag margaryny, 30 dag mąki,15 dag cukru,2 żółtka,2 łyżki kakao,łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa;
50 dag twarogu,20 dag cukru pudru,10 dag masła,2 żółtka,4 białka,2 łyżki mąki ziemniaczanej,rodzynki,usmażona skórka z pomarańczy
Sernik warszawski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, znowu zagnieść i wstawić na dwie godz do lodówki. Zemleć twaróg. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po jednymżółtku,po łyżce twarogui mąki ziemniaczanej.Delikatnie wymieszać z posiekaną skórką pomarańczowąi piana z białek. Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą zetrzeć na tarce pół porcji jasnego i ciemnego ciasta. Na ciasto wylać masę serową,na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić sernik do średnio nagrzanegopiekarnika i piec ok. godz, nie otwierając piekarnika w czasie pieczenia.
Komentarze