Sernik waniliowy

0 (0 ocen)

Nie ma świąt czy rodzinnych uroczystości bez sernika, ten zachwyci Waszych gości. U nas często gości na stole. Polecam.

Składniki:

  • ciasto:

    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    125 g masła
    2 jaja
    cukier waniliowy
    2 jaja
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    masa serowa:

    1 kg twarogu sernikowego
    100 g masła
    6 jaj
    1 laska wanilii
    3/4 szklanki cukru ( możecie dać więcej )
    3-4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego ( ok. 60 g )
    szczypta soli
    Jeśli nie macie laski wanilii użyjcie cukru waniliowego lub olejku waniliowego, esencja lub pasta waniliowa też świetnie się sprawdzą!

    dodatkowo:

    150 g (op.) serka homo waniliowego
    1 łyżeczka żelatyny lub agaru
    1/3 szklanki wody
    kolorowe czekoladowe draże
    czekoladowe precelki dekoracyjne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wymieszać sypkie składniki, dodać zimne masło, rozkruszyć je z mąką, wbić jaja i szybko wyrobić. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny lub do zamrażarki na 30-40 minut.

    Piec nastawić na 160 stopni. Bez termoobiegu, góra, dół.
    Białka ubić na sztywno z solą, dodawać łyżką do masy delikatnie mieszając.
    Przelać masę na ciasto. Wyrównać.
    Piec 45 minut. Po tym czasie trzymać przez 30 minut w piecu, po czym uchylić drzwiczki i wystudzić.
    Zimny sernik polać polewą: żelatynę rozpuścić w letniej wodzie, po czym ją podgrzać i gorącą stopniowo mieszać z serkiem. Oblać ciasto i udekorować kolorowymi drażami. U mnie toffi, kakaowe i mleczne.
    Przechowujemy w lodówce.
  • 2. Z 5 jaj białka oddzielić od żółtek. Białka odstawić w chłodne miejsce.
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Gdy będzie jasna dodać mąkę oraz ziarna wanilii. Masło osobno utrzeć i dodać do masy.
    Miksując po łyżce mieszać masę z serem. Po czym wbić jajo i wymieszać łyżką.
  • 3. Piec nastawić na 160 stopni. Bez termoobiegu, góra, dół.
    Białka ubić na sztywno z solą, dodawać łyżką do masy delikatnie mieszając.
    Przelać masę na ciasto. Wyrównać.
    Piec 45 minut. Po tym czasie trzymać przez 30 minut w piecu, po czym uchylić drzwiczki i wystudzić.
  • sernik 4. Zimny sernik polać polewą: żelatynę rozpuścić w letniej wodzie, po czym ją podgrzać i gorącą stopniowo mieszać z serkiem. Oblać ciasto i udekorować kolorowymi drażami. U mnie toffi, kakaowe i mleczne.
    Przechowujemy w lodówce.

Porady

Wanilię możemy zastąpić cukrem waniliowym, esencją lub olejkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nabiał Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Waniliowy sernik z budyniem

To może cię zainteresować