Nie ma świąt czy rodzinnych uroczystości bez sernika, ten zachwyci Waszych gości. U nas często gości na stole. Polecam.
Składniki:
ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
125 g masła
2 jaja
cukier waniliowy
2 jaja
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
100 g masła
6 jaj
1 laska wanilii
3/4 szklanki cukru ( możecie dać więcej )
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego ( ok. 60 g )
szczypta soli
Jeśli nie macie laski wanilii użyjcie cukru waniliowego lub olejku waniliowego, esencja lub pasta waniliowa też świetnie się sprawdzą!
dodatkowo:
150 g (op.) serka homo waniliowego
1 łyżeczka żelatyny lub agaru
1/3 szklanki wody
kolorowe czekoladowe draże
czekoladowe precelki dekoracyjne
Sernik waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Wymieszać sypkie składniki, dodać zimne masło, rozkruszyć je z mąką, wbić jaja i szybko wyrobić. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny lub do zamrażarki na 30-40 minut.
Piec nastawić na 160 stopni. Bez termoobiegu, góra, dół.
Białka ubić na sztywno z solą, dodawać łyżką do masy delikatnie mieszając.
Przelać masę na ciasto. Wyrównać.
Piec 45 minut. Po tym czasie trzymać przez 30 minut w piecu, po czym uchylić drzwiczki i wystudzić.
Zimny sernik polać polewą: żelatynę rozpuścić w letniej wodzie, po czym ją podgrzać i gorącą stopniowo mieszać z serkiem. Oblać ciasto i udekorować kolorowymi drażami. U mnie toffi, kakaowe i mleczne.
Przechowujemy w lodówce.
2.Z 5 jaj białka oddzielić od żółtek. Białka odstawić w chłodne miejsce.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Gdy będzie jasna dodać mąkę oraz ziarna wanilii. Masło osobno utrzeć i dodać do masy.
Miksując po łyżce mieszać masę z serem. Po czym wbić jajo i wymieszać łyżką.
3.Piec nastawić na 160 stopni. Bez termoobiegu, góra, dół.
Białka ubić na sztywno z solą, dodawać łyżką do masy delikatnie mieszając.
Przelać masę na ciasto. Wyrównać.
Piec 45 minut. Po tym czasie trzymać przez 30 minut w piecu, po czym uchylić drzwiczki i wystudzić.
4.Zimny sernik polać polewą: żelatynę rozpuścić w letniej wodzie, po czym ją podgrzać i gorącą stopniowo mieszać z serkiem. Oblać ciasto i udekorować kolorowymi drażami. U mnie toffi, kakaowe i mleczne.
Przechowujemy w lodówce.
Porady
Wanilię możemy zastąpić cukrem waniliowym, esencją lub olejkiem.
Komentarze