Sernik waniliowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Puszysty,pyszny sernik oblany polewą czekoladową

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 żółtka
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    Masa serowa:
    1 1/2 kg sera trzykrotnie zmielonego
    1 1/2 kostki margaryny
    12 jajek
    1 1/2 szklanki cukru
    3 budynie waniliowe
    aromat lub cukier wanilinowy
    Dodatkowo:
    biała czekolada
    mleczna czekolada

Sernik waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto kruche zagnieść i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Blachę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem. Piec 20 minut w temp. 180s C. Wystudzić. Masa serowa: Żółtka ucierać z cukrem, cukrem wanilinowym i margaryną do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać zmielony ser i budynie, wszystko krótko wymieszać na małych obrotach miksera. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na kruchy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180s C i piec 1 godzinę i 30 minut. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dowolnie udekorować wystudzony sernik. Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy