sernik w truskawkowej pierzynce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Co zrobić z sernikiem, który ma nieładne boki? Można na przykład otulić go owocową kołderką:)W taki właśnie sposób uzyskałam lekki jak puch sernik z truskawkowym akcentem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • * tortownica o średnicy 21 cm
    Składniki:
    na sernik:
    750 g sera na sernik
    5 jajek
    200 g masła
    120 g cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    na piankę truskawkową:
    350 ml śmietanki kremówki
    400 dżemu truskawkowego -najlepiej domowego z całymi truskawkami
    łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik w truskawkowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie utarta dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ale krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać do foremki i piec w 180*C około 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około 45 minut. Po upieczeniu zostawić na chwilę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić.
  • 2. Wystudzony sernik przenieść na dno większej tortownicy (użyłam 26 cm) i zapiąć obręcz, wyścielić boki folią spożywczą. Połowę dżemu zmiksować blenderem na mus. Drugą połowę odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować z musem truskawkowym i żelatyną. Wylać do tortownicy najpierw wokół sernika a później na wierzch. Górę udekorować pozostałym dżemem. Wstawić do lodówki, żeby stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować