Sernik w makowe kropki

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam delektować się tym, co wyczaruję w kuchni.

Składniki:

  • Ciasto:
    żółtko
    1/2 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    12,5 dag masła
    łyżeczka proszku do piecz.
    4 łyżki śmietany
    cukier waniliowy

    Masa I:
    2 szkl. maku
    1 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru
    2 żółtka
    5 białek
    2 łyżki bułki tartej
    kilka kropli olejku migdałowego
    garść płatków migdałów

    Masa II:
    20 dag masła
    1 kg twarogu
    2 łyżki kaszy manny
    1,5 szkl. cukru
    8 żółtek
    6 białek
    olejek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik w makowe kropki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę siekamy z masłem, zagniatamy z resztą składników. Pieczemy (blacha 24x36 cm) 10 minut w 175 °C.
  • 2. Masa I: mak sparzamy w mleku, osączamy, 2-krotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Mieszamy z makiem, bułką tartą, migdałami, olejkiem i pianą z białek.
  • 3. Masa II: masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy zmielony twaróg, kilka
    kropli olejku, kaszę i ubite białka. Mieszamy.
  • 4. Na ciasto wzdłuż dłuższego boku wyciskamy na przemian wałki (o śr. ok. 2 cm) masy I i II. Tak samo wyciskamy kolejną warstwę. Ciasto pieczemy godzinę w 175 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować