Sernik w łaty

4.5 (161 ocen)

Sernik w moim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest przygotowany prawie natychmiast znika. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu.

Składniki:

  • ciasto:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 żółtka (białka dodać do ubijanej piany w serze)
    200 g masła
    1/2 szklanki pokrojonych drobno migdałów (opcjonalnie)
    masa serowa:
    1 kg dobrego sera twarogowego (u mnie twaróg Hanusi z Mlekovity)
    200 g masła
    1 1/2 szklanki cukru pudru
    6 jajek
    2 budynie śmietankowe w proszku
    aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli)
    lukier:
    10 kopiastych łyżek cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik w łaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód z ciasta 1. ciasto:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki.
    Dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na około 20 minut.
    Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć płaskimi kółkami z połowy ciasta, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy.
    Drugą część ciasta zostawić do wyłożenia na górę sernika.
  • Masa serowa z białkami 2. masa serowa:

    Miękkie masło utrzeć z cukrem, oddzielić żółtka od białek, ucierając stopniowo dodawać po jednym żółtku.
    Na koniec dodać budyń, ser i aromat, dokładnie wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
  • Góra sernika przed pieczeniem 3. Wylać do formy wyłożonej kółkami ciasta, wyrównać i na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto w taki sam sposób jak na dnie formy.
    Piec w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku 60 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, należy z góry przykryć go papierem do pieczenia.
  • Sernik po upieczeniu 4. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyłożyć z formy obracając go tak by góra była jako spód sernika.
    Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • Sernik polany lukrem i schłodzony 5. lukier:
    Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący.
    Zaraz po wykonaniu polać sernik, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować