Sernik w cieście pomarańczowym z masą jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto pomarańczowe:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, sok pomarańczowy, dżem i mąkę z drożdżami.. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Podzielić na 2 części i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem jednakowych blaszek (25/35 cm.). Odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec w temp.180*C przez ok. 35 min.
2.Ciasto serowe:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser z budyniem i owoce (kostka suszona). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto . Upiec sernik w temp. 180*C przez około 40 min.
3.Masa jagodowa:
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, a na końcu zmiksowany dżem. Podzielić na 2 części.
4.Przełożenie:
ciasto pomarańczowe - połowa masy - ciasto serowe - druga połowa masy - ciasto pomarańczowe - polewa.
Komentarze