Sernik w cieście orzechowym

4.99 (186 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Rewelacja!!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ser:
    1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
    1 szklanka cukru kryształu
    20 dag masła
    8 jaj
    2 łyżeczki p. do pieczenia
    1 budyń śmietankowy

    Ciasto Orzechowe:
    10 jajek
    12 łyżek zmielonych orzechów
    9 łyżek bułki tartej
    10 łyżek cukru kryształu
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki p. do pieczenia

    Masa:
    20 dag orzechów mielonych
    1 szklanka mleka
    2 kostki masła
    6 łyżek cukru pudru
    kieliszek alkoholu

Wystaw ocenę:

4.99 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik w cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser mielimy żółtka ucieramy z cukrem i masłem dodajemy budyń proszek ser i ubitą pianę. Pieczemy na złoty kolor w 170 stopni.

    Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Po ostudzeniu przekrawamy na pół.

    Masa:Zmielone orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy. Gdy wystygną dodajemy do utartego masła z cukrem. Na końcu dodajemy spirytus.

    Przełożenie:
    biszkopt orzechowy
    masa
    ser
    masa
    biszkopt orzechowy
    wierzch posmarować masą i obsypać startymi orzechami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować