Sernik w cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodajemy stopniowo ser i mąki zmieszane z proszkiem
2.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy
3.Tortownicę o śr 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy mase serową.
Pieczemy ok 1godz - 1h10 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
4.Ciasto orzechowe:
Żółtka oddzielamy od białek.
5.Białka ubijamy na sztywną masę, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka- jeszcze chwile ubijamy
6.Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy mieszamy.
7.Masę wylewamy na posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (góra-dół)
8.Krem:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
cały czas ucierając dodajemy po 2 łyżeczki śmietany
9.Ciasto orzechowe przecinamy na pół.
Krem na wierzch tortu wykonujemy jak w punkcie8.
Komentarze