SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

4.49 (169 ocen)

  • 2 godz.

Sernik w cieście murzynkowym z wiśniami, bardzo pyszny.Inspirację do upieczenia sernika, zaczerpnęłam :http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-w-ciescie-czekoladowym

  • 2 godz.

Składniki:

  • Moja nowa inspiracja.

    ciasto murzynkowe;
    -2/3 szklanki mleka
    -1 masło-200 g.
    -1 szklanka cukru
    -3 łyżki kakao
    -1 gorzka czekolada
    -6 jajek
    -1 cukier waniliowy
    - 2 szklanki mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia.

    masa serowa:
    -1 kg. sera twarogowego imperialu
    -6 jajek
    -1 szklankę cukru
    -2 białe budynie(tutaj bananowe)
    -1 cukier waniliowy
    -1 śmietana 18%-250 ml.

    1 słoik drylowanych wiśni

    cukier puder do oprószenia

    ============
    Stara inspiracja-

    ciasto czekoladowe:
    -2 szklanka mleka
    -250. g masła
    -4 czubate łyżki kakao
    -1,5 szklanki cukru
    -100 g połamanej gorzkiej czekolady
    -4 szklanki mąki pszennej
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -6 jajka (białka i żółtka osobno)

    masa serową:
    -1 kg. twarogu śmietankowego (imperial)
    -6 jajek (żółtka i białka osobno)
    -1 szklanka cukru
    -1,5 łyżka mąki pszennej
    -1,5 łyżka mąki ziemniaczanej
    -3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    -75 g masła, miękkiego lub roztopionego

    -słoiczek drylowanych wiśni

    -puder cukier
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik w cieście czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. murzynek-Kakao wymieszać w garnku wraz z cukrem.Dolewać mleko i wymieszać.Dodać masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, nie zagotować. Ostudzić do letniego i wmieszać tam żółtka.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i cukrem waniliowym.Mąkę przesiać z proszkiem i dolać masę czekoladową, zmiksować. Dodać białka i lekko wkręcić. Połową masy wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • ciasto i masa serowa 2. masa serowa:
    Żółtka wraz z cukrem zmiksować. Dodać ser, śmietanę i zmiksować.Przesiać budynie i zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym i delikatnie łopatka wkręcić w ser. Masę serową, kłaść kupkami w ciasto w blaszce.
  • wiśnie 3. Rozrzucić wiśnie. Ja nie miałam i dodałam dżem wiśniowy. Ale nie bardzo się nadaje, ciasto za bardzo wilgotne.
  • reszta ciasta 4. Zalać resztą ciasta.
  • po upieczeniu 5. Piec 1 godz. w 175 *. Po przestygnięciu, oprószyć pudrem cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować