Sernik w ciapki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sernik jest wilgotny i bardzo puszysty.Ciapki powstały w wyniku eksperymentu smakowego,bardzo udanego.

  • 30 min

Składniki:

  • 1|2 kg sera mielonego z wiaderka 4 jajka 1|2 szkl cukru pudru 12|5 dkg masła po 1 łyżce maki ziemniaczanej,pszennej i kaszy manny 1|2 paczki biszkoptów okrągłych 6 kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik w ciapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik w ciapki 1. Tortownicę 22cm wykładamy papierem do pieczenia{dno i boki}Na dnie u kładamy ściśle biszkopty.Masło stopic,ostudzic Czekoladę stopic.Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem,,aż masa zbieleje. Dodajemy ser,miksujemy.Wsypac mąki i kaszę,połączyc mikserem.Dodac masło i chwilę miksowac.1/3 masy odłożyc,zmiksowac z czekoladą.Białka ubic na sztywno,2 łyżki piany dodac do masy z czekoladą,pozostałą porcjami dodawc do masy serowej,delikatnie mieszając łopatką.Połowę masy białej wyłożyc na biszkopty,łyżką wyłożyc porcje masy z czekoladą,przykryc resztą masy białej.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160C,pieczemy godzinę.Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na pół godziny,następnie uchylamy drzwiczki i studzimy.Najlepiej smakuje wystudzony w temperaturze pokojowej ,jest wtedy jak pianka.Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Można polac polewą lub lukrem,ale posypujac tylko cukrem pudrem lepiej odczuwamy smak sernika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować