Sernik w ciapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę 22cm wykładamy papierem do pieczenia{dno i boki}Na dnie u kładamy ściśle biszkopty.Masło stopic,ostudzic Czekoladę stopic.Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem,,aż masa zbieleje. Dodajemy ser,miksujemy.Wsypac mąki i kaszę,połączyc mikserem.Dodac masło i chwilę miksowac.1/3 masy odłożyc,zmiksowac z czekoladą.Białka ubic na sztywno,2 łyżki piany dodac do masy z czekoladą,pozostałą porcjami dodawc do masy serowej,delikatnie mieszając łopatką.Połowę masy białej wyłożyc na biszkopty,łyżką wyłożyc porcje masy z czekoladą,przykryc resztą masy białej.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160C,pieczemy godzinę.Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na pół godziny,następnie uchylamy drzwiczki i studzimy.Najlepiej smakuje wystudzony w temperaturze pokojowej ,jest wtedy jak pianka.Posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Można polac polewą lub lukrem,ale posypujac tylko cukrem pudrem lepiej odczuwamy smak sernika.
Komentarze