Sernik w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*.
Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.Spód włożyć z powrotem do blaszki.Można upiec każdy biszkopt osobno z 4 jajek, zapobiegnie to nierównemu przekrajaniu biszkoptu.
2.Żółtka, 1/2 cukru i masło zmiksować. Dalej miksować dodając porcjami ser i przesiane budynie. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli i połową cukru. Lekko wmieszać w masę serową. Połowę masy rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
3.Przykryć drugą częścią biszkoptu.
4.Wyłożyć resztę masy serowej.
5.Piec 50 min. w 175 *.
6.Czekolady roztopić z masłem i mlekiem nad parą.Ciepłą posmarować ciasto.
7.Można posypać, kokosem albo mielonymi orzechami lub jakąś posypką.
Komentarze