SERNIK W BISZKOPCIE

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Sernik pieczony w upieczonym już biszkopcie. Ciasto bardzo pyszne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -8 jajek
    -200 g. cukru
    -150 g. mąki
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa serowa:
    -1 kg. sera twarogowego tłustego
    -8 jajek
    -200 g. masła
    -1 szklanka cukru
    -2 budynie cytrynowe

    polewa czekoladowa:
    -1,5 gorzkiej czekolady
    -1 łyżka masła
    -5 łyżek mleka
    cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.Spód włożyć z powrotem do blaszki.Można upiec każdy biszkopt osobno z 4 jajek, zapobiegnie to nierównemu przekrajaniu biszkoptu.
  • warstwa serowa 2. Żółtka, 1/2 cukru i masło zmiksować. Dalej miksować dodając porcjami ser i przesiane budynie. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli i połową cukru. Lekko wmieszać w masę serową. Połowę masy rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
  • biszkopt 3. Przykryć drugą częścią biszkoptu.
  • warstwa serowa 4. Wyłożyć resztę masy serowej.
  • po upieczeniu 5. Piec 50 min. w 175 *.
  • polewa 6. Czekolady roztopić z masłem i mlekiem nad parą.Ciepłą posmarować ciasto.
  • dekoracje 7. Można posypać, kokosem albo mielonymi orzechami lub jakąś posypką.
  • posypka 8. Można posypać posypką czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Posypka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować