Sernik ukryty w otchłani.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Taki mój wymyślny sernik ukryty w ciemnym cieście. Smaki ,które uwielbia mój mąż .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:


    Ciasto:

    125 ml oleju
    1 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    5 dużych jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.






    Żelka truskawkowa :

    1kg mrożonych truskawek
    1 szklanka cukry
    20 g żelatyny


    Masa sernikowa ;

    600 g sera trzykrotnie zmielonego
    3 żółtka
    80 g cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    skórka otarta z połowy pomarańczy
    60 ml soku z pomarańczy
    30 g żelatyny
    500 ml schłodzonej śmietany 36 %



    Dekoracja;

    1 opakowanie śnieżki zmiksowane w 100 ml mleka
    1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 200 ml wody
    5 łyżek sera trzykrotnie mielonego
    płatki migdałowe
    perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik ukryty w otchłani. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik ukryty w otchłani. 1. WYKONANIE ciasta :


    Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Całe jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę . Dosypujemy sypkie produkty a pod koniec wlewamy olej. Miksujemy jeszcze około 10 minut .
    Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm .
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 35 minut.
    Wyjmujemy studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • Sernik ukryty w otchłani. 2. Wykonanie żelki truskawkowej:

    Truskawki wkładamy do garnka zasypujemy cukrem.
    Gotujemy do całkowitego ich rozpadnięcia. Wsypujemy żelatynę mieszamy i odstawiamy by żelka wystygła.
    Przelewamy do takiej samej tortownicy ,wyłożonej folią aluminiową ,w której piekliśmy ciemne ciasto.
    Wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę .
  • Sernik ukryty w otchłani. 3. Sposób wykonania masy sernikowej

    Do garnka wlewamy wodę ,gotujemy.
    Ustawiamy na nim miskę . Wkładamy do niej żółtka, wlewamy 100 ml śmietany 36 % ,wsypujemy cukry.
    Miksujemy na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę . W soku z pomarańczy moczymy żelatynę , którą po chwili dodajemy do składników w misce. Miksujemy .
    Zdejmujemy miskę z garnka.
    Dodajemy zmielony ser i dokładnie ze sobą łączymy.
    Resztę śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej.
    Odstawiamy na chwilę .
  • Sernik ukryty w otchłani. 4. Składanie serowego tortu:

    Jeden blat ciasta ciemnego wkładamy do tortownicy.
    Przykrywamy go połową masy serowej .
    Następnie wykładamy na nią żelkę truskawkową .
    Wykładamy resztę masy serowej i przykrywamy blatem ciemnego ciasta.


    Wykonanie dekoracji:

    Ubitą śnieżkę łączymy z serem. Pod koniec wlewamy tężejącą galaretkę . Odstawiamy na chwile, a gdy masa zacznie tężeć pokrywamy nią boki i wierzch tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować