sernik trzy kolory

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Genialny i prosty pomysl na sernik:) bardzo czesto go robie:)

  • 60 min

Składniki:

  • na spod:
    150 g czekoladowych herbatników
    50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła

    Masa serowa:

    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    150 g cukru (można dodać mniej, lub całkowicie pominąć)
    25 g (ok. 3 łyżek) mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    150 ml kwaśnej śmietany
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    100 g ciemnej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
    100 g białej czekolady
    4 łyżki śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik trzy kolory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Ciastka miksujemy z masłem w malakserze. Wykładamy otrzymaną masą spód tortownicy (można dla pewności, że nic nie przecieknie, wyłożyć ją wcześniej folią aluminiową), ubijając ją dnem szklanki. Podpiekamy przez 10 - 12 minut.

    Masa serowa:
    Ser miksujemy z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodajemy pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietan i ekstrakt waniliowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

    Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. W 3 większych miseczkach roztapiamy 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki (śmietanka i czekolada muszą się znaleźć w miseczce jednocześnie, nie można dodawać śmietanki do rozpuszczonej czekolady, bo ta ostatnia się zważy), zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu czarnej. Do białej i mlecznej dodajemy po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki.

    Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodajemy ok. 1/3 masy serowej (mniej więcej ok. 500 g masy serowej na każdą porcję) i intensywnie mieszamy trzepaczką do piany aż do połączenia składników. Początkowo może się wydawać, że skończymy z grudkami czekolady w masie, ale w miarę mieszania wszystkie znikają.

    Na wystudzony spód wlewamy białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nakładamy masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzamy masę z ciemnej czekolady.

    Pieczemy przez 15 minut w 180ºC, a następnie przez 1 godz - 1 godz 15 minut w 160ºC. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Zostawiamy sernik do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku. Zostawiamy na noc w lodówce.

Porady

najlepiej smakuje nastepnego dnia:) ja robilam go na duzej tortownicy badz na sredniej prostokatnej blaszce:) do masy serowej dodalam tez troche budyniu masa jest wtedy inna;) mozna dodac odrobine proszku do pieczenia do masy ale nie koniecznie;) sernik troche rosnie wiec dobrze aby masa nie byla rowna z blaszka bo sie "przeleje"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować