Sernik truskawkowy w wersji odlot - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier.
Dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy, dodajemy obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kawą, delikatnie mieszamy.
2.Blaszkę o wymiarach 25x40, wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180C, ok. 35 min.
3.Masa serowa : Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy serki i dokładnie mieszamy, dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. Dodajemy schłodzoną żelatynę rozpuszczoną w pół szklanki wrzącej wody(lub mleku) i dokładnie mieszamy. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i dodajemy pokrojone truskawki, zastygającą wylewamy na ciasto.
4.Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na pół i wykładamy na nie większą część masy serowej, wstawiamy 10 min do lodówki. Następnie układamy biszkopty i zalewamy tężejącą galaretką wymieszaną z pokrojonymi truskawkami.Wstawiamy na chwilę do lodówki, potem wykładamy pozostałą część serków i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, całość chłodzimy.
5.Wierzch polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi, wstawiamy na 4 godz do lodówki.Kroimy nożem maczanym we wrzątku.
Komentarze