Sernik truskawkowy

0 (0 ocen)

Lekki truskawkowy serniczek w sam raz do niedzielnej kawki

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
    600 g truskawek
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 galaretki truskawkowe
    2 słoiki domowego dżmu truskawkowego
    1 op tortenguss
    2 op żelatyny-fix do serników (można zastąpić zwykłą żelatyną)
    herbatniki

Sernik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, a następnie odstawić do stężenia. Gotową galaretkę pokroić w kostkę.
  • 2. Frużelina.Dżem rozpuścić i dodać tortengusss, odstawić do ostygnięcja.
  • 3. Kwadratwą tortownicę wyłożyć folią. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wylać frużelinę i odstawić do zastygnięcia.
  • 4. Ser zmiksować z cukrami. Żelatynę fix przygotować według przepisu z opakowania i dodać do sera, zmiksować. Do sera wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę i wylać na stężałą frużelinę. Na wierzch wyłożyć truskawki i zalać pozostałymi dwoma galaretkami. ( ja 2 galaretki rozpuściłam w 800 ml wody). Odstawić do lodówk, najlepiej na całą noc

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy