Lekki truskawkowy serniczek w sam raz do niedzielnej kawki
Składniki:
1 kg sera na sernik z wiaderka
600 g truskawek
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 galaretki truskawkowe
2 słoiki domowego dżmu truskawkowego
1 op tortenguss
2 op żelatyny-fix do serników (można zastąpić zwykłą żelatyną)
herbatniki
Sernik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, a następnie odstawić do stężenia. Gotową galaretkę pokroić w kostkę.
2.Frużelina.Dżem rozpuścić i dodać tortengusss, odstawić do ostygnięcja.
3.Kwadratwą tortownicę wyłożyć folią. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wylać frużelinę i odstawić do zastygnięcia.
4.Ser zmiksować z cukrami. Żelatynę fix przygotować według przepisu z opakowania i dodać do sera, zmiksować. Do sera wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę i wylać na stężałą frużelinę. Na wierzch wyłożyć truskawki i zalać pozostałymi dwoma galaretkami. ( ja 2 galaretki rozpuściłam w 800 ml wody). Odstawić do lodówk, najlepiej na całą noc
Komentarze