Sernik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sezon wprawdzie dopiero rozpoczyna się ,ale już teraz warto zrobić sernik na zimno z naszych polskich pól. Pycha :P

  • 2 godz.

Składniki:

  • 700 g truskawek + 200 do dekoracji
    1 kg sera z wiaderka
    100 g cukru pudru
    2 łyżki żelatyny (100 ml gorącej wody)
    herbatniki (kilka)
    2 galaretki truskawkowe

Sernik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki płuczemy ,odrywamy szypułki i razem z cukrem miksujemy. Do miski wrzucamy ser ,dodajemy zmiksowane truskawki i rozrobioną w wodzie ,ostudzoną ,żelatynę. Masę dokładnie wyrabiamy.
    Na dno tortownicy (26 cm) wysypujemy pokruszone herbatniki ,na nie wylewamy masę serową. Wierzch dekorujemy połówkami truskawek. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
    Galaretki rozpuszczamy w litrze wody ,studzimy i wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy ponownie do lodówki ,do całkowitego stężenia.

Komentarze

Podobne przepisy