Sernik truskawkowy

4.99 (154 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Upiec 2 cienkie (u mnie z 4 jajek każdy): jeden jasny, drugi ciemny.



    Wkładka serowa:
    60 dkg zmielonego sera białego
    30 dkg cukru pudru
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
    6 jaj
    15 dkg margaryny

    Masa budyniowa:
    500 ml mleka
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    1 cukier waniliowy
    4-5 łyżek cukru kryształu
    25 dkg masła

    Masa truskawkowa:
    1 kg truskawek (mogą być mrożone)
    2-3 łyżki cukru kryształu
    3 galaretki truskawkowe





Wystaw ocenę:

4.99 (154 ocen)

Sernik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wkładka serowa:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku, ser, budyń w proszku, wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Lekko wymieszać. Piec w 180*C około 40 minut do lekkiego zrumienienia na wierzchu. Wkładkę serową wystudzić i wyłożyć delikatnie z formy.
  • 2. Masa budyniowa:
    Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem. Podzielić na pół.
  • 3. Masa truskawkowa:
    Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić.
  • 4. Przełożenie:
    biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa (u mnie brak).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować