Sernik truskawkowy

0 (0 ocen)

Sernik, który możecie przygotować w krótkim czasie z dowolnymi owocami sezonowymi

Składniki:

  • Składniki na spód:

    170 g ciastek digestive- zbożowe
    70 g roztopionego masła

    Składniki na masę serową:

    500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
    2 jajka
    3 łyżki soku z cytryny
    2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)

Sernik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.

    Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać.
  • 2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.


    Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h.

Porady

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. mase serową robiłam z podwójnej porcji

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy