Sernik trójsmakowy (na zimno)

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Jest to jeden z moich ulubionych ciast. Jest nieco chudszy od tradycyjnego sernika oraz nie wymaga jednocześnie dużych umiejętności i warsztatu. Nie raz sprawdził się u mnie w domu, gdy nie było pomysłu na popołudniowy deser. Można powiedzieć klasyka górą !

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 800 ml wody
    3 serki homogenizowane o smaku waniliowym lub naturalnym
    4 galaretki (np.: truskawka, malina, agrest oraz pomarańcza)
    świeże owoce lub brzoskwinie z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik trójsmakowy (na zimno) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę o smaku agrestu zalewamy 200 ml gorącej wody. Czekamy, aż ostygnie, następnie wkładamy do lodówki. w momencie gdy zacznie tężec dodajemy do niej serek homogenizowany (wyjmujemy z lodówki jakieś 15-20 minut wcześniej). Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 24 centymetrów.
    Gdy masa całkiem stężeje zabieramy się do przygotowania drugiej warstwy. Rozpuszczamy w 200 ml wody galaretkę malinową. Po ostudzeniu galaretkę wkładamy do lodówki. Do tężejącej galaretki dodajemy serek homogenizowany. Taka masę wylewamy na pierwszą warstwę. Czekamy, aż stężeje.
    Przygotowujemy masę trzecia. Rozpuszczamy w 200 ml wody galaretkę pomarańczową. Po ostudzeniu wkładamy ją do lodówki. W momencie gdy zacznie tężeć dodajemy serek homogenizowany. Wylewamy masę na tortownicę.
    Przygotowujemy czwartą galaretkę. Rozpuszczamy ją w 200 ml wody. Studzimy. W tym czasie myjemy owoce. Mogą to być truskawki, maliny czy nawet owoce z puszki. Galaretkę wkładamy do lodówki. Owoce układamy na trzeciej warstwie. Mocno stężałą galaretkę wylewamy na owoce. Ciasto wkładamy na całą noc lodówki, aby dobrze stężała. Następnego dnia sernik gotowy jest do jedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować