Sernik tradycyjny

0 (0 ocen)

  • 50 min

Piekę go w niedzielę i święta a także na różne okazje. Znakomity smak wszystkich zaskoczy.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1,5 szklanki mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - niepełna szklanka cukru pudru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - 1 jajko
    - pół kostki miękkiej margaryny
    - szczypta soli
    Masa twarogowa:
    - 1kg mielonego twarogu
    - kostka miękkiej margaryny
    - 6 jajek
    - 2 szklanki cukru pudru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - 2 op.budyniu śmietankowego
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - sok wyciśnięty z cytryny

Sernik tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie ułożyć do natłuszczonej formy i piec 20 min w temp. 190 stopni.
  • 2. 2. Margarynę utrzeć. Dodać do niej twaróg i wymieszać. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka , sok z cytryny, budynie i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  • 3. 3. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania szklankę cukru pudru. Dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać.Masę sernikową wyłożyć na podpieczone ciasto.
  • 4. 4. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Sernik piec ok. 60 min w 180 stopniach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy