Sernik tradycyjny

5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jest pyszny i puszysty i nie ma w nim ani grama ciasta, tylko sam ser. Moje dzieci (5-letnia Ewa i 9-letni Michał) uwielbiają serniki, a ten szczególnie sernik tradycyjny

Składniki:

  • ● 1/2 kg twarogu
    ● kwaśna gęsta śmietana
    ● 4 jajka
    ● 20 dag cukru pudru
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 10 dag rodzynek
    ● kieliszek rumu
    ● cukier waniliowy
    ● cytryna
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser mielimy w maszynce do
    mięsa i przecieramy przez sito.
  • Sernik tradycyjny 2. Cytrynę dokładnie szorujemy,
    polewamy wrzątkiem, skórkę
    ścieramy na tarce o drobnych
    oczkach. Z miąższu wyciskamy
    sok. Rodzynki moczymy w rumie,
    odcedzamy.
  • 3. Oddzielamy żółtka od białek.
    Żółtka ucieramy z cukrem
    na puszystą masę i cały czas
    ucierając, dodajemy po łyżce
    sera i śmietany. Masa serowa
    powinna mieć taką konsystencję,
    by można ją było wylać do
    formy.
  • 4. Do masy dodajemy rodzynki,
    sok i skórkę z cytryny, cukier
    waniliowy oraz łyżkę mąki
    ziemniaczanej. Ubijamy sztywną
    pianę z białek i stopniowo
    dodajemy do masy, delikatnie
    mieszając.
  • 5. Masę serową przekładamy
    do małej tortownicy i wkładamy
    do piekarnika rozgrzanego
    do temperatury 180 °C. Pieczemy
    ok. godziny.

Porady

● Zamiast mąki ziemniaczanej możemy dodać 1 torebkę budyniu śmietankowego lub waniliowego. ● Upieczony sernik tradycyjny zostawiamy w piekarniku (uchylając drzwiczki), by ostygł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować