Sernik tradycyjny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Puszysty, wilgotny, delikatny i absolutnie pyszny.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa twarogowa:
    1 kg twarogu
    2 budynie waniliowe
    szklanka cukru pudru
    kostka masła
    2 jajka

    Wałeczki:
    400 g mąki
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Dodatkowo:
    Lukier

Sernik tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę z proszkiem. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę (25x36) wyłożoną papierem.
  • 2. Masa: Twaróg miksujemy z cukrem, masłem, budyniami i jajkami. Wylewamy na ciasto.
  • 3. Wałeczki: Wszystkie składniki zagnieść, formułować cienkie wałeczki i rozłożyć na masie w formie kratki.
  • 4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 45 minut. Ostudzone ciasto polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy