Sernik Toffi

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Na te święta postanowiłam zrobić coś nowego,przeszukałam internet,spisałam kilka ciekawych przepisowi ułożyłam swój ;) sernik wyszedł przepyszny , lekki , nie za słodki a co mnie najbardziej zaskoczyło nie opadł . Kocham serniki i toffi a połączenie obu składników to niebo w gębie :) polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na spód :
    - 250 g maki pszennej typ 480
    - 130 g masła
    - 100 g cukru pudru ( ja miksuję cukier puder w młynku do kawy )
    - 1 żółtko
    - kilka kropel olejku waniliowego
    - szczypta soli

    Masa serowa :
    - 1 kg sera białego ( u mnie z wiaderka Zott )
    - 100 g miękkiego masła
    - 250 g kajmaku z puszki
    - 5 jajek
    - 1 budyń waniliowy
    - kilka kropel olejku waniliowego
    - skórka z 1 cytryny ( sparzyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach )
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - opcjonalnie kilka łyżek cukru pudru
    - szczypta soli


    Polewa kajmakowa:
    - reszta kajmaku z puszki ( puszka 400 lub 510 g w zaleznosci od naszego zamiłowania do słodkości)
    - 50 ml śmietanki 30 % ( jeżeli polewa będzie za gesta dodac trochę więcej )
    - 50 g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Toffi

Sernik toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :

    Składniki na ciasto zagnieść szybko i włożyć do lodówki w woreczku na pół godziny ,
    Po tym czasie wyłożyć na blaszce i rozgnieść równomiernie ,można palcami lub jak ktoś woli rozwałkować .
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec spód ok 15 minut .
    Odstawić do ostygnięcia
  • 2. Masa serowa : masło utrzeć dodając stopniowo kajmak ,jak składniki się połączą dodawać po jednym żółtku ,zmniejszyć obroty i dodać proszek do pieczenia wymieszany z budyniem,wymieszać,
    białka ubić a pod koniec dodać szczyptę soli,
    ubite białka wymieszać delikatnie z masą serową,dodać olejek waniliowy i skorkę z cytryny ,spróbować masę jeżeli jest za mało słodka można dodać trochę cukru pudru ,u mnie opinie były podzielone ;)
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni , masę serową wyłożyć na wystudzony upieczony kruchy spód i piec ok 70-80 minut .
    Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika .
    Masę kajmakową wymieszać ze śmietanką i migdałami,zagotować,jeśli jest za gesta dodać więcej smietanki,wystudzić i polać zimny sernik ,odstawić do zastygnięcia na ok godzinę.

Porady

składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej sernik przechowywać w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować