Sernik tęcza

4.5 (145 ocen)

Sernik w kolorach tęczy

Składniki:

  • 2 szkl mąka,
    3 szt żółtka,
    0,5 szkl cukru,
    150 g margaryna,
    1 łyżka śmietany,
    1 łyżka proszek do pieczenia,
    750 g ser biały mielony,
    sok z cytryny,
    0,5 szkl olej,
    1 opak budyń śmietankowy,
    2 szkl mleko zwykłe,
    3 szt jajka,
    1 szkl cukru,
    1 szczypta barwnik spożywczy czerwony,
    1 szczypta barwnik spożywczy zielony,
    1 szczypta barwnik spożywczy żółty,
    3 szt białka,
    0,5 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik tęcza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Wsypać do miski mąkę, dodać żółtka, margarynę pokrojoną na kawałki, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, cukier. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wylepić blachę ciastem, włożyć do piekarnika na 10 minut w temp.180 stop, podpiec ciasto.
  • 2. MASA
    Ser, 3 całe jajka, szkl. cukru, budyń śmietankowy, sok z cytryny, olej i mleko. Połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać robotem.
  • 3. Masę serową podzielić na 3 części, do jednej dodać barwnik zielony,
  • 4. do drugiej barwnik różowy
  • 5. i do trzeciej barwnik żółty, dobrze rozmieszać robotem.
  • 6. Masy wylać łyżką na podpieczone ciasto , masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop
  • 7. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru. Zapiec.
    Gotowe i ostudzone ciasto pokroić na talerz
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować