Uwielbiam serniki, należą do moich ulubionych ciast. Lubię różne wariacje na temat serników dziś, wypróbowałam sernika z szafranem. Delikatna konsystencja i niezwykły smak, aż kusi by go spróbować.
2 godz.
Składniki:
Spód:
75 g masła
75 g gorzkiej czekolady z pomarańczą
1/4 szklanki cukru
2 małe jajka
0,5 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki kakao
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
6 jaj
szczypta szafranu
300 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
70 g roztopionego masła
Sernik szafranowy na czekoladowym spodzie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy wraz z czekoladą i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy cukier i jajka. Łączymy z przesianą z kakao mąką i mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (średnica 26cm) i wstawiamy do nagrzanego do 175°C piekarnika. Pieczemy przez 14 minut.
Ciepłe masło łączymy z szafranem i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy na puszystą jasną masę przez około 5-6 minut. Cały czas miksując dodajemy po łyżce twarogu. Dodajemy mleko skondensowane i stopniowo masło z szafranem. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Odlewamy część masy i łączymy z przesianym kakaem.
Jasną masę wykładamy na upieczony spód, następnie na środek tortownicy wlewamy masę z kakaem i wstawiamy do piekarnika. Na dolną półkę piekarnika wkładamy naczynie z wodą w celu uniknięcia pęknięć.Sernik pieczemy przez około 20 minut w temp 175 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy sernik przez 30 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy zamkniętych drzwiczkach, stopniowo uchylając drzwiczki.
Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę wraz z mlekiem i wylewamy na sernik, ciasto dekorujemy skórką pomarańczową i czekoladowymi dekoracjami.
Komentarze