Przepyszny sernik na zimno z kawałkami gorzkiej czekolady, kokosową nutą i mandarynkami.
50 min
Składniki:
Spód:
200 g herbatników kakaowych
80 g stopionego masła
Sernik:
1 kg sera twarogowego (z wiaderka)
100 g białej czekolady
200 ml mleka kokosowego
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g posiekanej gorzkiej czekolady 60%
2 1/2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
5 mandarynek
1 galaretka pomarańczowa
400 ml gorącej wody
Sernik straciatella z mandarynkami (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć w robocie lub ręcznie, dodać stopione masło i dokładnie połączyć składniki. Herbatnikami wylepić dno tortownicy (23cm), dokładnie dociskając. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać stopioną, przestudzoną białą czekoladę oraz mleko kokosowe. Zmiksować. Cienką strużką wlewać przestudzoną żelatynę cały czas miksując. Do masy serowej dodać posiekaną gorzką czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką. Masę serową przełożyć na spód z herbatników. Dokładnie wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Mandarynki obrać i pokroić na plasterki ułożyć na wierzchu sernika. Owoce zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze