Sernik straciatella z mandarynkami (bez pieczenia)

4.5 (192 ocen)

  • 50 min

Przepyszny sernik na zimno z kawałkami gorzkiej czekolady, kokosową nutą i mandarynkami.

  • 50 min

Składniki:

  • Spód:
    200 g herbatników kakaowych
    80 g stopionego masła
    Sernik:
    1 kg sera twarogowego (z wiaderka)
    100 g białej czekolady
    200 ml mleka kokosowego
    6 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    100 g posiekanej gorzkiej czekolady 60%
    2 1/2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody
    Dodatkowo:
    5 mandarynek
    1 galaretka pomarańczowa
    400 ml gorącej wody

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Sernik straciatella z mandarynkami (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć w robocie lub ręcznie, dodać stopione masło i dokładnie połączyć składniki. Herbatnikami wylepić dno tortownicy (23cm), dokładnie dociskając. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać stopioną, przestudzoną białą czekoladę oraz mleko kokosowe. Zmiksować. Cienką strużką wlewać przestudzoną żelatynę cały czas miksując. Do masy serowej dodać posiekaną gorzką czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką. Masę serową przełożyć na spód z herbatników. Dokładnie wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki do stężenia.
    Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Mandarynki obrać i pokroić na plasterki ułożyć na wierzchu sernika. Owoce zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

4.99 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik dyniowy bez pieczenia

To może cię zainteresować