Sernik straciatella

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu - a do tego przepyszny :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - serek mascarpone: 250 gramów
    - twaróg na sernik mielony: 600 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - jajka: 4 sztuki
    - budyń waniliowy bez cukru lub mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - rozdrobniona czekolada (gorzka lub mleczna): 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksuj razem serek mascarpone i twaróg, stopniowo dodawaj cukier i krótko miksuj. Dodaj pojedynczo jajka – miksuj tylko do momentu połączenia się. Na koniec wsyp budyń i delikatnie wymieszaj. Dodaj rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj łyżka.
  • 2. Przelej ciasto do przygotowanej blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną - tortownica 22cm). Piecz około 1,5 godziny w 120 stopniach (można też go piec przez godzinę w 160 stopniach – wtedy będzie rumiany). Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim sernik, aż do ostudzenia.
  • 3. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu przygotuj polewę czekoladową – rozpuść czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce i nałóż na sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować